Sunuş

20. Olağan Genel Kurulumuzu yaptık

F. Şebnem Karagöl (EE'79)

Güncel

Bugün bir eşikteyiz…

Meral Güler (CHEM‘85)

ODTÜ'den Haberler

Gökkuşağı merdivenleri

ODTÜMİST'den Haberler

20. Olağan Genel Kurul

Yorum

ODTÜ’nün “Araştırma Parkı” Gündemi!

Nezih Yaşar (IE'82)

bi' Dünya ODTÜ'LÜ

ODTÜlüler, bi’ Dünya ODTÜLÜ 2021’de buluştu

Çevre

Müsilaj ve Kanal İstanbul

Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam - Doç. Dr. Çolpan Polat Beken

Güncel

Kadrajımdaki Müsilaj..!

Ateş Evirgen

Çevre

İklim değişikliği ve tarımsal üretimle etkileşimi

Oğuz Uslu (MM'81)

Söyleşi

Prof. Dr. Belma Baskett: Ne istiyorsanız kalbinizle yapın

Özay Yaşar (SOC’80)

Anma

Güntaç Özler Hocamızı kaybettik

Haluk Ağabeyoğlu (ECON’83)

Bir ODTÜ'lü

Serhan Güngör: Bizim kafamız özgürdü

Burstan Haberler

Burs vermek...

Zekai Akbay (CE’83), Harun Bayraktar (ME’98)

Mentorluk

Yenilikler, haberler, görüşler

Maraton

Maraton 2020 ve 1GDT 2021 Hedefleri

Burstan Haberler

Ahmet Acar Bursu & Köprü Çalışmaları

Fotoğraf Çalışma Grubu

Dünden Bugüne Bolivya

Cem Sarvan (MINE'89)

Gezi

Moğolistan ve İpek Yolu’nda Bir Kültür Yolculuğu

Ömer Yalçınkaya (ECON'85)

Edebiyat

Aile Mezarı

Mehmet Yakut (CHE'76)

Edebiyat

Çevirmeninden Müzikli Sunum

Yasemin Civelekoğlu (CHE’78)

Felsefe

ODTÜMİST Felsefe Kulübü Çalışmaları

Haber

Güneşin Patenti Olmaz

Mezunlardan

Ankara, Mersin, Bodrum'da genel kurullar yapıldı

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

Künye

İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Yayın Organı

Mart-Temmuz 2021 Sayısı

Mentorluk

Yenilikler, haberler, görüşler


ODTÜMİST Mentorluk Programlarında bu yılın en önemli yeniliklerinden biri farklı illerdeki mezun dernekleri üyelerinin ve bursiyerlerinin de programa katılmasının sağlanması oldu. Bu olumlu etkinin yanında, tanıtım çalışmalarına da ağırlık vererek programı oldukça yoğun bir katılım ile 123 eşleşme, dolayısıyla mentor ve menti toplamı 246 kişi ile yürüttük. Koordinasyon ekiplerini de dahil ettiğimizde programdaki kişi sayısı 260 kişi olarak gerçekleşti.

 

Programa ilişkin tanıtım videolarımız

  

 

 

Bu yılın önemli bir yeniliği de eğitim ihtiyaç anketleri doğrultusunda düzenlediğimiz eğitimlerdi. Mentiler için Yurt Dışında Kariyer Atölyesinden Duygusal Dayanıklılık ve Kendini Yönetebilme konularına uzanan 5 farklı eğitim düzenledik. Bu eğitimleri tüm bursiyerlerimize de açık olarak gerçekleştirdik. Mentorlarımız programın başında Rıza Kadılar Academy tarafından gerçekleştirilen Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi (EMCC) tarafından akredite edilmiş, tamamı online teknolojiler kullanılarak, uzaktan erişim ile sunulan AKREDİTE ONLINE MENTORLUK programını tamamlamışlardı. Program sırasında ise Klinik Psikoloji Perspektifinden Mentorlar İçin Bilgilendirme ve Öneriler Eğitimine katıldılar. Psikolojik Problemlerle ilgili ve mentorluk sistemi içinde psikolojik problemlere nasıl yaklaşılması gerektiği, profesyonele yönlendirme zorunluluğu konularında bilgilendirildiler.

 

Bu yılın ilklerinden bir diğeri de kapanış etkinliği oldu. Program danışmanımız EMCC Dünya Başkanı Rıza Kadılar’ın yanı sıra araştırmacı ve yazar Bekir Ağırdır’ın konuşmalarıyla renklenen etkinlik Yeni Türkü’nün kurucusu Derya Köroğlu’nun şarkısıyla duygusal bir kapanışa sahne oldu. Kapanış etkinliğini ve eğitim videolarını YouTube kanalımızda (İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği – YouTube) izleyebilirsiniz (1, 2).

Bu yıl 6. dönemini tamamlayan Kariyer Mentorluğu Programı pandemi öncesinde de Ankara’daki yerleşkemizde 2,3 ya da 4. sınıflarda okuyan bursiyerlerimiz ile İstanbul ya da yurt dışında yaşayan mezunlarımızı öğrenme ortaklığında buluşturduğundan e-mentorluk olarak sürdürülmekteydi. Dolayısıyla 2020-2021 döneminde de e-mentorluk olarak yapılması programda bir değişikliğe yol açmadı. Bu yıl farklı olarak yüz yüze yaptığımız başlangıç ve gelişim değerlendirme toplantılarını da dijital olarak gerçekleştirmek durumunda kaldık. Kariyer Mentorluğu Programında 2020-2021 döneminde 72 eşleşmeye ev sahipliği yaptık.

 

2. Gelişim değerlendirme anketine katılan 119 kişiden 108’inin program ile eriştiği kişisel gelişim ve deneyimden tamamen memnun olarak ayrılması programın başarısının önemli göstergelerinden. Programda kullanılan uygulamadan içeriklere pek çok konuda da önemli oranda memnuniyet çıkması da diğer bir gösterge. Memnun olunan konuların başında içeriklerin gelmesi hazırlıkları yürütmüş olan çalışma grubunu ayrıca mutlu etti.

 
Mentorlarımızdan bazı yorumlar

“Mentiler için çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Mentor olarak, mentim ile beraber öğrendiğimi hissettim. Umarım uzun yıllar devam eden bir program olur ve daha çok insanın hayatına dokunulabilir. Emeğinize sağlık.”

“Faydalı ve her yıl gelişen bir program, emeği geçenlere teşekkür ederim.”
 
Mentilerimizden bazı yorumlar
“Çok profesyonelce hazırlanmış ve keyifle katıldığım, kendime çok şey kattığım bir programdı. Önceki toplantılarımızın da üzerine şurası farklı olabilirdi diyeceğim bir nokta yok sanırım, belki menti ve mentor arasındaki geri bildirim sistemi daha etkili hale getirilebilir, ama görüşmelerde de geri bildirim istiyor ve veriyorum zaten. Çok teşekkür ederim.”
“Mentor ve menti görüşmelerinde mentorink programının tavsiye ettiği içeriği moda mod takip etmekten ziyade daha doğal ve doğaçlama bir şekilde sürecin ilerlemesi çok daha iyi olur bence. Mentorum ile kendi sürecimiz böyleydi zira. Daha doğal ve doğaçlama konular üzerinden gittik ve çok daha verimli olduğunu hissettim.”
“Gayet güzel bir dönem geçirdim. Koordinatörüm ve mentorum çok ilgiliydi. Eklemek istediğim şeyler COVID-19 pandemisi nedeniyle gerçekleşmemiş şeylerdir. Bu programın yüz-yüze daha efektif olabileceğini düşünüyorum. Daha fazla etkinlik yüz-yüze yapılsaydı daha iyi bir dönüş alabilirdik. Mentorlara bu aşamada iletişimi arttırmak için küçük projeler verilebilir.”
 

2020-2021 döneminde İş ve İstanbul Mentorluk Programı 15 eşleşme ile tamamlandı. Mentilerimiz yeni başladıkları/başlayacakları kariyer yolculuğunda mentorları ile akıllarındaki soru ve sorunları konuştular, destek aldılar, birlikte öğrendiler, fikir geliştirdiler. Gelişimi ölçümlemek için yapılan değerlendirme anketinde mentilerin %86’sı mentoruyla eşlemesinin doğru ve yararlı bir eşleşme olduğunu ve kişisel gelişim ve öğrenme deneyiminden memnun kaldığını belirtti. Hem mentorlar hem de mentiler büyük ölçüde programın içeriklerinden, düzenlenen kişisel gelişim eğitimlerinden memnun olduklarını belirttiler.

 

Farklı şehirlerde kariyerine başlayan mezun menti ve mentorlarımıza ulaşmak amacıyla yeni dönemde kapsamımızı genişletiyor programın adını da İş ve Yaşam Mentorluk Programı olarak değiştiriyoruz.

 
Mentorlarımızdan bazı yorumlar

“Çok iyi düzenlenmiş ve başarılı bir şekilde yönetiliyor, hem mentorlar hem de mentiler için oldukça yararlı bir program olduğunu düşünüyorum. Mentor olarak benim kişisel gelişimime de çok katkısı oldu”

“Çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Daha fazla mezuna ulaşmalı ve mentor ağına katılım sağlanmalı”
 
Mentilerimizden bazı yorumlar

“Pandemi döneminde aldığım en doğru kararlardan birisi de bu mentorluk programına katılmış olmak diyebilirim. Yeni mezun bir birey olarak yaşadığım, veya içselleştirdiğim sorunlarla başa çıkma gücünü tekrar kendimde bulmama yardımcı olduğu için en başta mentoruma çok teşekkür ederim. Bu süreçte elde ettiğim en önemli şey ise bakış açımın olumlu yönde değişmesi, kendimi daha iyi tanımam/tanımlamam ve bununla birlikte özgüvenimin zamanla artması olmuştur.”

“Değerli Hocalarım, sizlere kıymetli destekleriniz için teşekkür ederim. Program gayet profesyonelce hazırlanmış olup süreç içinde gereken aksiyonları ayrıca almanız çok önemliydi. Gerek toplantılar gerekse anketlerle hep bizi dinlediniz. Nice güzel islerde buluşmak ümidiyle! Sağlıcakla.”
 

2020–2021 akademik yılında üçüncü kez gerçekleştirilen “Akran Mentorluk Programı”nın, bu dönemi, bir önceki yılda 6 olan eşleşme sayısının altı kat artarak 36’ya yükseldiği bir dönem oldu.

 

Mentorluk programlarında daha önce ‘menti’ olarak rol almış 3. veya 4. Sınıf öğrencilerinin, Ankara’dan veya Ankara dışından ODTÜ’ye bu yıl gelen Hazırlık veya 1. Sınıf öğrencilerine ‘mentorluk’ yapmalarını öngören ve böylece ‘akran menti’lerimizin üniversitemize ve Ankara’ya uyumlarını hızlandırarak kazanımlarını artırmayı hedefleyen bu programın gördüğü ilgi, önümüzdeki yıllar için ümit verdi.

 

Ancak varlığını her alanda hissettiren küresel salgının, neredeyse tamamı ‘Ankara’da; ODTÜ yerleşkesinde ve şehirde gerçekleştirilecek yüz yüze görüşmeler ve etkinlikler’ üzerine kurgulanan ‘Akran Mentorluk Programı’nı fazlasıyla etkilemesi kaçınılmazdı.

 

Yine de, biraz koordinasyon grubumuzun ufak tefek rota değişiklikleri ama daha çok mentorlarımızın ve mentilerimizin yaratıcılıkları ve etkin sosyal medya / alternatif platform kullanımlarıyla yine de büyük ölçüde keyif alınan bir program dönemi olduğunu kendi anlatımlarından anlıyoruz.

 

Mentilerimiz ve mentorlarımızla yapılan düzenli çevrimiçi toplantılarda, içeriklere ve projeye katkı sağlayabilmeleri amacıyla yaptığımız ‘çalışma grubuna katılma çağrılarına’ akran mentorluk programını benimsediklerini ve sürdürülebilir olmasına kolektif bir çalışmanın içinde yer almak istediklerini belirten geri dönüşleri sevindirici oldu.

 

Grup koordinatörlerimizin daha önce ‘Akran Mentor’luk yapmış olmaları, bu programın öğrencilerin de söz sahibi olabildikleri ve çeşitli görevler alarak zaman içinde diğer mentorluk programları için de deneyim sahibi olabildikleri ve hatta derneğimizde de aktif görev  alabilecekleri sürecin önemli bir adımı oldu.

 
Mentorlarımızdan bazı yorumlar

“Çok faydalı bir program tüm üniversiteye uygulanmalı kanaatindeyim.“

“Harika bir program olduğunu düşünüyorum, içinde olduğum için çok mutluyum. Teşekkür ederim bu fırsatı bize sunduğunuz için.”

“Her iki taraf için de faydalı olduğunu düşünüyorum.”

“Bence güzel bir eşleşmeydi ve ben dinlemekten ve konuşmaktan çok zevk aldım. Lisans hayatım biterken bir hazırlık öğrencisiyle konuşuyor olmak birçok konuda perspektifimi genişletti.”

“Güzel bir eşleşme ve güzel bir iletişimdi, umarım devam ederiz iletişimde kalmaya.”
 
Mentilerimizden bazı yorumlar

“…Bir hazırlık öğrencisi olarak birçok şey öğrendim ve okula olan uzaklığım kısmen de olsa azaldı... “

“Program, üniversiteyi tanımam ve alışmam, kendi hedeflerimi belirlemem ve kendimi geliştirmem konusunda yardımcı oldu…”

“Çok iyi bir program ve güzel deneyimler ediniyorum…”

“Pandemi sürecinde konuşabileceğim, birçok konuda fikir alışverişi yapabileceğim bir ortam sağladı. Psikolojik olarak çok faydasını gördüğümü düşünüyorum. Mentorumla olan ilişkimden de çok memnunum…”

“Çevrimiçi yürütülen faaliyetlerin verimliliğinin tartışıldığı şu günlerde hem keyif hem verim aldığım harika bir program geçirdim diyebilirim. Bunda eşleşmemde yakaladığım uyum çok önemli bir etken oldu. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum…”

“Memnun kaldım. Cana yakın bir ortam kurduk…”

“Çok faydalı olduğunu ve bana ciddi anlamda farkındalık kattığını düşünüyorum…”