Sunuş

20. Olağan Genel Kurulumuzu yaptık

F. Şebnem Karagöl (EE'79)

Güncel

Bugün bir eşikteyiz…

Meral Güler (CHEM‘85)

ODTÜ'den Haberler

Gökkuşağı merdivenleri

ODTÜMİST'den Haberler

20. Olağan Genel Kurul

Yorum

ODTÜ’nün “Araştırma Parkı” Gündemi!

Nezih Yaşar (IE'82)

bi' Dünya ODTÜ'LÜ

ODTÜlüler, bi’ Dünya ODTÜLÜ 2021’de buluştu

Çevre

Müsilaj ve Kanal İstanbul

Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam - Doç. Dr. Çolpan Polat Beken

Güncel

Kadrajımdaki Müsilaj..!

Ateş Evirgen

Çevre

İklim değişikliği ve tarımsal üretimle etkileşimi

Oğuz Uslu (MM'81)

Söyleşi

Prof. Dr. Belma Baskett: Ne istiyorsanız kalbinizle yapın

Özay Yaşar (SOC’80)

Anma

Güntaç Özler Hocamızı kaybettik

Haluk Ağabeyoğlu (ECON’83)

Bir ODTÜ'lü

Serhan Güngör: Bizim kafamız özgürdü

Burstan Haberler

Burs vermek...

Zekai Akbay (CE’83), Harun Bayraktar (ME’98)

Mentorluk

Yenilikler, haberler, görüşler

Maraton

Maraton 2020 ve 1GDT 2021 Hedefleri

Burstan Haberler

Ahmet Acar Bursu & Köprü Çalışmaları

Fotoğraf Çalışma Grubu

Dünden Bugüne Bolivya

Cem Sarvan (MINE'89)

Gezi

Moğolistan ve İpek Yolu’nda Bir Kültür Yolculuğu

Ömer Yalçınkaya (ECON'85)

Edebiyat

Aile Mezarı

Mehmet Yakut (CHE'76)

Edebiyat

Çevirmeninden Müzikli Sunum

Yasemin Civelekoğlu (CHE’78)

Felsefe

ODTÜMİST Felsefe Kulübü Çalışmaları

Haber

Güneşin Patenti Olmaz

Mezunlardan

Ankara, Mersin, Bodrum'da genel kurullar yapıldı

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

Künye

İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Yayın Organı

Mart-Temmuz 2021 Sayısı

bi' Dünya ODTÜ'LÜ

ODTÜlüler, bi’ Dünya ODTÜLÜ 2021’de buluştu


İlk kez 2020 yılında Covid-19 pandemisi koşullarında tüm ODTÜ mezun derneklerinin katılımıyla düzenlenen Bi’Dünya ODTÜLÜ sanal mezun buluşmasının ikincisi bu yıl 3 Temmuz 2021 Cumartesi günü yapıldı.

 

ODTÜ mezunlarının geleneksel bir etkinliği olarak her yıl gerçekleşmesini arzuladığımız bu buluşmanın nihai amacı güçlü, dayanışmacı ve etkili bir mezun topluluğu olabilmektir. Bu doğrultuda etkinliğin mezunlarımıza sağlaması düşünülen yararlar;

 

Dünyanın dört bir yanına dağılmış ODTÜ mezunlarını bir ortamda buluşturmak.

İş ve ilgi alanlarına göre başka ODTÜ’lülerle tanışmalarına, ortak çalışmalar yapmalarına,

bilgi alışverişinde bulunmalarına olanak sağlamak,

Bunu yaparken de ODTÜ öğrencilerinin eğitimlerine veya

okulun eğitim kalitesini yükseltecek projelere destek olacak bir güç birliği sağlamaktır.

   

Bu yıl da Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından mezunlarımız Bi’Dünya ODTÜLÜ buluşmasında sanal platform üzerinden söyleşiler ve panellerde bir araya geldiler. Etkinliğe kayıt yaptıran mezunlarımızın mezuniyet yıllarına göre dağılımına bakıldığında:

 

Tüm gün boyunca beş ayrı amfide paralel olarak gerçekleşen 44 oturumda 114 ODTÜ’lü konuşmacı ve moderatör, endüstriden dijital dönüşüme, girişimcilikten yapay zekaya, enerjiden kent sorunlarına, dış politikadan yerel yönetimde katılımcılığa, eğitimden sosyal sorumluluğa, sağlıktan kişisel gelişime birçok farklı alanda bilgi, deneyim ve görüşlerini dinleyicilerle paylaştı.

 

Bu yılın programında da yine ağırlığın 13’er oturumla toplumsal konular ve iş yaşamında olduğu görülmüştür. Teknolojik gelişmelerle ilgili oturumların sayısında da bir artış vardır.

 

Bi’ Dünya ODTÜ’lü 2021 etkinliğine, Maraton Çalışma Grubu adına Cem Sarvan (MÇG Koordinatörü-Bolivya) ve Sena Otlu (MÇG üyesi-İsveç) ile Maraton ülke temsilcisi olarak Kanada’dan Nur Öztin Kurak ve Ankara Dernek’ten Ahmet Kavalcı katıldı. Gerçekleşen söyleşide 2020 Maratonunda pandemi nedeniyle biçim değiştirerek sadece 40km koşuya karar verilmesinin, diğer koşuların iptal edilmesinin, ODTÜMİST Maratonunu farklı ve yepyeni bir formatta yapmayı gerektirdiğini anlattılar. Yeni formatın tüm dünyadaki ODTÜ’lüleri ve ODTÜ dostlarını kapsayacak şekilde; herkesin bulunduğu ülke/şehirden aynı günde kendi belirleyeceği mesafeyi dilediği parkurda, aynı güzel amaç için koşup/yürüyerek dünyanın çevresinde 1 tur atmak hedefiyle “Bir Günde Dünyayı Koş” (1GDK) projesinin geliştiğini anlattılar ve kendi yaşadıkları koşu deneyimlerini paylaştılar. Etkinlik sonunda açılan kampanyalar ve toplanan bağışları, daha önceki yıllarla kıyaslayarak aktardılar. Daha fazla kişiye ulaşmanın önemine dikkat çekerek 2021 Maratonunu daha fazla katılımcıyla gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirttiler. Ayrıca bu yıl koşma/yürüme dışında yüzme ve bisiklet gibi yeni branşların da eklenmesi ile organizasyonun adının “Bir Günde Dünyayı Turluyoruz” (1GDT) olarak yenilendiğini anlattılar. 

 

Bu yılki konuşmacıların yaklaşık %40’ının 2000 sonrası mezunlardan oluşması, gençlerin buluşmaya ilgi ve ağırlığının arttığını gösterdi; özellikle iş yaşamı ve teknoloji ile ilgili söyleşilerde gençleri daha fazla görmekteyiz.

 

Mentorluk Programları Çalışma Grubumuzun panelinde, gerek mentorluk yapan mezunlarımız gerekse de menti olan öğrencilerimiz mentorluk programının kendilerine kattığı yenilikleri karşılıklı sohbetle anlattılar. Dört farklı ülkeden katılan Maraton Çalışma grubu üyelerimiz, maratonların ODTÜ öğrencilerinin eğitimine katkısı yanı sıra, ODTÜlüler ve ODTÜ dostlarıyla Bir Günde Dünyayı Turlamak projelerinden bahsettiler (Bu konuda ayrıntıyı, dergimizin bu sayısında Maraton sayfasında bulabilirsiniz).

 

Sosyal Sorumluluk panelinde “Bilim Kızı" projesi ile Antalya Mezunlar Derneğimiz ODTÜ Gençlik Parkları projesinin yardımlaşma alternatiflerini konuştu. Sivil Toplum Örgütleri panelinde ülkemizden STK başarı öyküleri, COVID-19 sonrası dönemde önemi artan STK’ların ülkemizde ve dünyada öncelikleri; Aktif Yurttaşlığın tanımı üzerinde duruldu. İnisiyatifODTÜ fikrinin nasıl doğduğu, geniş ölçekli bu gruplaşmanın nasıl yürütüleceği ve sürdürüleceği tartışıldı.

 

Dubai’de ODTÜLÜ olmak söyleşisinde konuşmacılar bu şehir özelinde ODTÜ’lülerin birbirini tanıma ve sosyalleşmesini nasıl geliştirdiklerini anlatırken başka ülkelerde çalışan mezunlarımız için de örnek olacak bir model oluşturdular. Göç söyleşisi Avustralya ve Yeni Zelanda'dan katılan mezunlarımızın ülkelerinde Türkiye’ye yönelik etkinlikler için işbirliği yapma kararı alması ile sonlandı. Türk Dış Politikası oturumunda da Türkiye’nin kaçırdığı ve kaçırmaması gereken konulara dikkat çekildi.

 

Girişimcilikle ilgili panel ve söyleşilerde konuşmacılar bu konuya ilgi duyanlar için oldukça yararlı olacak bilgiler paylaştılar. Teknoloji, çevre, eğitim, toplum, kariyer, sağlık ve siyaset alanlarında da konusunda yetkin bir çok konuşmacı bilgi, deneyim ve görüşlerini paylaştılar. Konuşmacılar ayrıca alanları ve tecrübeleriyle ilgili görüşmek isteyenleri kendileriyle iletişime geçmeye de davet ettiler.

 

Kayda alınan oturumların videoları çok yakında ODTÜMİST’in Youtube hesabına eklenecek. Oturumlarla ilgili daha detaylı bilgiye de ODTÜMİST web sitesindeki Bi’Dünya ODTÜLÜ 2021 sayfasından ulaşılabilir.

Etkinliğe kayıt olan 288 mezunumuzun bağış desteği ile Adım ODTÜ tarafından yürütülen Lisans Araştırmaları Projesine 10.000 TL katkı sağlandı.

 

Bi Dünya ODTÜLÜ buluşmasının önümüzdeki yıllarda çok daha büyüyen bir etkinlik haline gelmesi dileğiyle, ilgi ve destekleri için tüm katılımcı ve konuşmacılarımıza teşekkür ederiz.

Bi Dünya ODTÜLÜ Yürütme Kurulu