Sunuş

Boğaziçililerin Yanındayız

Kemal Şahin (MAN'88)

Anma

Prof. Dr. Ahmet Acar'ın ardından...

Kemal Şahin (MAN'88)

Anma

Prof. Dr. Nuri Saryal Hocamızı Kaybettik

Kemal Şahin (MAN'88)

Güncel

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki direnişin anımsattıkları

Prof. Dr. Uğur Ersoy

Güncel

Yaman Barlas ile B.Ü. Direnişi Üzerine Söyleşi

Nezih Yaşar (IE'82)

Güncel

Özerk Üniversite

Doç. Dr. Serap Emil (EDS'00)

Güncel

B.Ü. bileşenlerine destek mesajları

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Uzaktan Eğitim

ODTÜ’de Uzaktan Eğitim Dönemi Nasıl Bitti…

Alperen Keleş (CENG 4.sınıf)

Bir ODTÜ'lü

"Mekanik hayata elveda, ekolojik hayata merhaba"

Uğur Ayken (ME’76)

Söyleşi

Ağın'da organik badem üreticisi iki ODTÜ'lü

Kemal Şahin (MAN'88)

Kitap

Unutmamak, devrimci bir eylemdir

Sibel Özbudun

Edebiyat

Köy masalında bir kadın isyanı

Hakan Sapmaz (ADM'85)

Edebiyat

Eleştirel gerçekçi romancımız

Zeynep Sert (ECON'83)

Felsefe

Felsefeye Devam

Gezi

Zamanın durduğu kent: Mardin

Lalehan Utkan

#odtülüyalnızdeğilsin

Bi’ Dünya ODTÜLÜ – Kariyer

Nilsu Uyar (STAT'18)

Mentorluk

6. Dönem ODTÜMİST Mentorluk Programları

Burstan Haberler

11 bursiyerimize bilgisayar & Destekçilerimiz

Künye

İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Yayın Organı

Kasım 2020-Şubat 2021

Bir ODTÜ'lü

"Mekanik hayata elveda, ekolojik hayata merhaba"

Uğur Ayken (ME’76)


1976 yılında ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra, uzun yıllar yurtiçi ve yurtdışında imalat mühendisliği, ticaret, taahhüt, inşaat, elektro-mekanik işleri yapan Cihangir Urgunlu, profesyonel çalışma yaşamını noktalayıp tarım ve ekolojiye yönelerek Fethiye’ye yerleşmiş. Halen zehirsiz, atalık un ve ekşi mayalı ekmek üretip satan Urgunlu, tüm gençlere sevdikleri işi yapmalarını ve mümkün olduğu kadar yaratıcılıklarını işe katmalarını öneriyor...

 

Biraz kendinden ve çocukluğundan bahseder misin?
3.3.1953 İzmir-Karşıyaka doğumluyum. Babamın tayinleri dolayısıyla ilkokulu 4 şehirde ve 7 ayrı öğretmende okudum. Ortaokulu Bandırma Ortaokulu ve Lise 1’i Şehit Mehmet Gönenç Lisesi, Lise 2 ve 3’ü Ankara Cumhuriyet Lisesinde bitirdim.

 

ODTÜ Makina Mühendisliği bölümünü özellikle, isteyerek mi seçtin? ODTÜ yılların nasıl geçti?
Lisedeyken iyi bir fen öğrencisi olarak mesleğimi seçmiştim ve iptal olan ilk ODTÜ sınavına karşın, merkezi sistemden almış olduğum, her okula girebilecek puanımı yakarak, gönlümdeki bölümüme iyi bir sırada girdim. Eğitim sırasında zaman zaman pişman olduğum günler olsa da, zamanında ve 3.46 ortalama ile Ocak 1976’da mezun olmayı başardım. MS çalışmalarım süresince dışarıda çalışmalarıma da başladım.

 

Mezun olduktan sonra hangi işlerde, projelerde çalıştın? Özellikle yurtdışı projelerde çalıştığını biliyorum; hangi ülkelerde çalıştın, bu ülkeler hakkındaki izlenimlerini paylaşır mısın?

Mezuniyet sonrası 3 yıl Pİ Makine’de imalat mühendisi olarak başladığım profesyonel çalışma hayatım, askerlik hizmetim için 1,5 yıl duraklamadan sonra kesintisiz, toplam 41 yıl sürdü.

 

Askerlik dönüşü 3 yıl Gülermak’ta fabrikadaki imalatın yanında, şantiye çalışmalarım da devam etti. Ardından yurtdışı modasına kapılarak ENKA ile ITP (Irak Türkiye Petrol Boru Hattı) projesinde 1000 km’lik güzergâh boyunca, Irak’ta 3, Türkiye’de 6 ayrı noktada hot tapping yaptıktan sonra dönüp İstanbul’a yerleştik. Mümessillik ve yurtdışı ticaret konularında çalışırken, kendi şirketimi de kurdum. Arada çeşitli ve özel mühendislik uygulamalarıyla taahhüt işlerine devam ettim.

 

2000 krizinden az önce şirketi kapatmak zorunda kaldım ve tekrar yurt dışına çıkıp profesyonel hayatıma döndüm. Kendim bu süre zarfında, bazı taşeronluk işleri de yaptım. Rusya, Ukrayna, Umman, Libya, Sudan, Kenya, Güney Sudan, Uganda vb ülkelerde irili ufaklı pek çok projede görev aldıktan sonra son bir proje için Gemsan ile Aliağa’da Star Rafinerisi’nde 4 yıl boyunca inşaat ve elektro-mekanik işleri yaptık. Burada mekanik hayata güle güle diyerek, ekolojik bir hayata merhaba dedim.

 

Tarım ve ekoloji konularında öğrenmeye ve çeşitli çalışmalarda bulunmaya devam etmekteyim. Buğday, un ve ekşi mayalı ekmek benim son gözdelerim.

 

Genç mezunlarımıza, özellikle de mühendis mezunlarımıza iş yaşamları için bir tecrübeli mühendis olarak neler tavsiye edersin?  

Tüm gençlere önerim, sevdikleri işi yapsınlar ve mümkün olduğu kadar yaratıcılıklarını işe katsınlar. Bu arada teknolojilerin gelişmesini yakından takip edip, kendilerine niş konular bulmalarını şiddetle öneriyorum.

 

Aktif iş yaşamını neden sonlandırmaya karar verdin ve bundan sonraki hayatın için nasıl bir yaşam tarzı düşündün? Yaşamını nerede sürdürüyorsun?

41 yıllık çalışma yaşamımın sonunda bu süreyi yeterli buldum ve yeni bir konuya radikal bir kararla, henüz enerjim varken, zıpladım. Bu yeni yaşamımız için pek çok yeri eşimle birlikte inceledik ve iklim, havaalanı, hastane, sosyal çevre vb etkenleri de irdeleyip Fethiye’de karar kıldık.

 

 

Ekmek üretmek işi fikri nasıl doğdu ve nasıl gelişti?
Mesleğe “hoşça kal” demeye karar verdikten sonra, pek çok proje geliştirmiştim. Bir kısmını yaşama koydum, bazılarından vazgeçtim ama gençlik hayalim olan ekşi mayalı ekmek yapmak için un arayışım sırasında karşılaştığım sorunlar ve soruların üstesinden gelmek için, önce çocuklar ve torunlar için diye başladığım buğday/un işine girdim ve zamanla büyüttüm. Hem zehirsiz, atalık un, hem de ekşi mayalı ekmek üretip satmaya başladım. Gelirimi soracak olursanız, bir emekli maaşından daha düşük olduğunu söyleyebilirim.

 

Yaptığın ekmeklerin piyasada bulunan ekmeklerden farkı nedir? İnsanlar neden tercih ediyorlar?
Ekmek yapmayı öğrenmek için çeşitli eğitimler alırken bir şey öğrendim: 30 ayrı şef ile konuşun, 30 ayrı artizan ekmek tarifi alabilirsiniz. Bu nedenle bu işe girmek isteyenlere önerim çok çeşitli yöntemleri okusunlar, yapım videolarını izlesinler, bunlardan kendi sentezlerini yaratsınlar.

 

Mezunlarımıza kendi evlerinde yapabilecekleri bir tarifin var mı?
Tarifi buraya sığdıramayız. Vermekte olduğum ekmek atölyelerinde katılımcılara bir kitapçık dağıtıyorum. İsteyen Baraka okurları burayı tıklayarak kitapçığa ulaşabilirler. Buradaki tarifimi uygularsanız benim sentezimi görürsünüz, ancak geliştirmek ve kendi yorumlarınızı katmak size kalıyor.

 

Yaptığın ekmeklere nasıl ulaşabiliriz?
  • Hem un hem de ekmek almak isteyenler lütfen 0532 611 9338 WhatsApp hattımdan bana yazsınlar.
  • Facebook kullanıcıları “Cihangir Urgunlu
  • Instagram kullanıcıları “ceconun.firini” hesaplarımı takip edebilirler.

 

Bu işi daha da geliştirip büyütmeyi düşünüyor musun, yoksa böyle hobi olarak yapmaya devam etmek niyetinde misin?
Bu saatten sonra işleri büyütmek, şirket kurmak, fırın açmak, vergi dairesine kaydolmak vb asla düşünmediğim konular. Benim artık zengin olmak gibi bir tehlikem de kalmamıştır. Belki çocuklarıma bir altyapı hazırlayabilirsem bu bana yeter. Zaten kızım pasta şefi oldu, oğlum ise iç mimarlık yapıyor, ama sadece gastro mekânlar ile ilişkili mekânların tasarımlarını yapıyor.

 

 

 
Neden Ekşi Maya?

 

Ben şahsen geleneksel olarak, binlerce yıldır kullanılmakta olan ekşi maya haricinde maya kullanarak yapılan ekmeği, hakiki ekmek olarak kabul edemem.

  • Atalık ve yerli tohumlardan geleneksel yöntemler ile üretilmiş unların dokularında vahşi formlarda ekmek mayası olan S. cerevisia mantar mayası bulunur.
  • Bu vahşi form su ile karıştırılıp aktifleşme yapıldığında aynı zamanda ortamda uçuşan bakteriler ile de karışarak ekşi maya oluşur.

  • Yine doğal olarak bu un içinde laktik asit bakterileri dediğimiz Lactobacillus ve Lactococcus bakterileri vardır, bunlar aktifleşirler ve fermentasyon tam olarak gerçekleşir. Ama siz her ihtimale karşın mayanızın içine arada bir yoğurt veya peynir altı suyu katmayı da ihmal etmeyin.
  • Tam olarak gelişen fermentasyon sürecinde etkin olarak aktifleşen S. cerevisia mantar mayası ve Lactobacillus ile Lactococcus bakterileri maltozu parçalar ve ondan antimikrobiyal maddeler üretilmesini sağlarlar. Ayrıca çok önemli bir protein olan Gliadinin tamamına yakınını parçalanır ve sindirilebilir formlara gelir.
  • İnce bağırsaklardan glütenin tamamı çok kolay emilim yapılır.

İşte bu tam beslenmedir.

  • Ayrıca Glütenden Lantibiotik dediğimiz doğal antibiyotikler oluşur. Bunun sağlığa olumlu desteği çok büyüktür.
  • Aynı zamanda Ekşi Maya içeriğinde bağışıklık sisteminde çok önemli bir görevi olan Beta-Glukan doğal olarak oluşur. Beta-Glukan bağışıklık sistemini alarma geçiren, uyaran bir ajandır.
  • Ekşi maya fermantasyonun en büyük gücü budur, farklılığı budur.