Sunuş

Boğaziçililerin Yanındayız

Kemal Şahin (MAN'88)

Anma

Prof. Dr. Ahmet Acar'ın ardından...

Kemal Şahin (MAN'88)

Anma

Prof. Dr. Nuri Saryal Hocamızı Kaybettik

Kemal Şahin (MAN'88)

Güncel

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki direnişin anımsattıkları

Prof. Dr. Uğur Ersoy

Güncel

Yaman Barlas ile B.Ü. Direnişi Üzerine Söyleşi

Nezih Yaşar (IE'82)

Güncel

Özerk Üniversite

Doç. Dr. Serap Emil (EDS'00)

Güncel

B.Ü. bileşenlerine destek mesajları

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Uzaktan Eğitim

ODTÜ’de Uzaktan Eğitim Dönemi Nasıl Bitti…

Alperen Keleş (CENG 4.sınıf)

Bir ODTÜ'lü

"Mekanik hayata elveda, ekolojik hayata merhaba"

Uğur Ayken (ME’76)

Söyleşi

Ağın'da organik badem üreticisi iki ODTÜ'lü

Kemal Şahin (MAN'88)

Kitap

Unutmamak, devrimci bir eylemdir

Sibel Özbudun

Edebiyat

Köy masalında bir kadın isyanı

Hakan Sapmaz (ADM'85)

Edebiyat

Eleştirel gerçekçi romancımız

Zeynep Sert (ECON'83)

Felsefe

Felsefeye Devam

Gezi

Zamanın durduğu kent: Mardin

Lalehan Utkan

#odtülüyalnızdeğilsin

Bi’ Dünya ODTÜLÜ – Kariyer

Nilsu Uyar (STAT'18)

Mentorluk

6. Dönem ODTÜMİST Mentorluk Programları

Burstan Haberler

11 bursiyerimize bilgisayar & Destekçilerimiz

Künye

İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği Yayın Organı

Kasım 2020-Şubat 2021

Felsefe

Felsefeye Devam


ODTÜMİST Felsefe Kulübü, okuma, tartışma ve incelemelerini çevrimiçi toplantılarla sürdürürken, kimi haftalarda alanının uzmanı konukların da katılımıyla toplantılar daha da verimli ve faydalı geçiyor. Okuma programı Descartes’ın ardından David Hume ile devam ederken, Felsefi film incelemelerinin bu dönemki yönetmeni Ingmar Bergman oldu.

 

ODTÜMİST Felsefe Kulübü çalışmalarına, daha önce de duyurduğumuz gibi Salı ve Cuma akşamları internet ortamında gerçekleştirdiğimiz toplantılarla devam etmektedir. Felsefî eserleri, filozofların kendi yazdıkları metinler üzerinden irdeleyerek Felsefe Okumaları programımıza devam ediyoruz. Okumalarımıza Descartes’in Meditasyonlar’ı ile devam ederken, 6 Kasım akşamı internet ortamında gerçekleştirdiğimiz toplantımıza konuk olarak katılan Dr. Levent Safalı, halen yaşantımızda farkında olarak veya olmayarak kullamakta olduğumuz “Kartezyen Yaklaşım” konusunda bizi aydınlattı.


Meditasyonlar’ı bitirdikten sonra David Hume’un İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma adlı eseri ile okumalarımıza devam ettik. Hume’un kâh Spinoza’ya, kâh Descartes’e değinen yaklaşımları bizi zaman zaman bu filozofları tekrar ele alıp karşılaştırma yapmaya yöneltti; değerli hocamız Ulus Baker’in görüşleri, yazıları (Tanrıyı Çarpıtanlar) ile program dışı okumalar yaparak Spinoza’yı daha da detaylı irdeledik. Ayrıca, 9 Şubat tarihinde, Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ali Timuçin ile internet ortamında Spinoza’nın Varlık ve Bilgi Temelli Uygarca Yaşam Öğretisi konulu, geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdik. David Hume okumalarımızı tamamlamak üzere iken kitabın son bölümlerinde değinilen ve geçtiğimiz sene içinde Antikçağ Felsefesi (Çiğdem Dürüşken) okumalarımız esnasında kısaca bilgi sahibi olduğumuz “Stoa Felsefesi” konusuna geri dönme ihtiyacı duyduk. Bu nedenle, halen okumalarımız Stoa’cı filozof Marcus Aurelius’un Kendime Düşünceler adlı eseri ile devam etmektedir.


Felsefi Film İncelemelerimiz ise Andrei Tarkovsky sonrası gene bir efsane yönetmen Ingmar Bergman ile devam etti. Bergman filmlerindeki feslefî temaları, bu filmleri konu alan pek çok kaynağa da başvurarak, her filmi genellikle birden fazla izleyerek ve grupta tartışarak ele aldık. Sırasıyla, insanın varoluş mücadelesi temalı Yedinci Mühür; yalnızlık ve yaşlılık temasını işleyen Yaban Çilekleri; inanç, masumiyet, intikam duygusu, saflık gibi duygulara yoğunlaşan Bakire Pınarı; dinî inanışlar aynasından psikoloji ve akıl sağlığı odaklı Aynanın İçinden ve eleştirmenler tarafından Bergman’ın film kariyerinin şaheseri kabul edilen, kişilik üzerine incelemelere odaklanan Persona fimini ele aldık. Son olarak, Bergman’ın çok ödüllü Fanny ve Alexander adlı filmini işleyerek, bu yönetmenin filmleri üzerineki değerlendirme çalışmalarımızı tamamladık.


Descartes’ten bir alıntı ile dönemsel özetimizi tamamlayalım:

“Felsefesiz yaşamak, açmaya çalışmadan gözü kapalı yaşamaktır. Bir milletin fertleri ne kadar iyi felsefe yaparsa, o milletin fertleri o kadar medenî olacaktır.”

 

Etkinliklerimiz ODTÜMİST’te duyurulmaktadır. İlgi duyan herkesi grubumuza bekleriz.

 

 ODTÜMİST Felsefe Kulübü