Sunuş

Değerli Üyelerimiz...

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Burstan Haberler

ODTÜ Uzaktan Eğitim Süreci Araştırması

Söyleşi

Eski Rektörlerimizden Süha Sevük ile Söyleşi

Nezih Yaşar (IE’82)

ODTÜ'den Haberler

Çevrimiçi Buluşma & Covid-19 Aşı Çalışmaları

Söyleşi

Derneğimiz kurucularından Altan Lostar ile Söyleşi

Oya Tığlı (SOC’83), Uğur Ayken (ME’76)

Burstan Haberler

Her destek, kocaman bir gülümseme demek

#odtülüyalnızdeğilsin

Olağanüstü günlerde dayanışma

Güncel

Korona Dersleri: Ya hep beraber ya hiç birimiz!

Dr. A. Adnan Akçay (SOC'80)

Güncel

Covid-19: Ne Yapmalı?

Prof. Dr. Erol Taymaz (ME'82, ECON'85 MS)

Güncel

Geçmişten Geleceğe Küresel Kriz ve COVID-19

Mertkan Akay (ME'78)

Enerji

Ham petrol fiyatı “eksi” olur mu?

Sacid Aker (ChE'80)

Anma

Anılar Belleğimizin Bekçileridir

Bir Tayfur Cinemre kitabı

Arkeoloji

Kültepe Tabletleri Işığında...

Onur Doğan (CE'06)

Mentorluk

Beşinci yılında ODTÜMİST Mentorluk Programları

Felsefe

Korona günlerinde felsefe

Fotoğraf Çalışma Grubu

Karantinayı fotoğraflamak…

Edebiyat

Roman Serüvenim

Sevim Reşat

Edebiyat

Sergey Dovlatov

Hakan Sapmaz (ADM'85)

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik


 

Konseye Mektup

 

Değerli Konsey Üyeleri,

 

ODTÜ Rektörü bütün ODTÜ bileşenlerinin rektörü olmalıdır. Seçiminde ODTÜ’nün akademisyenlerinden öğrencilerine, memurlarından işçilerine ve mezunlarına bütün bileşenlerinin katkısı olmalıdır. Rektörün bütün kesimlerin en geniş katılımının örgütlü gücü ile seçilmesi ve görevini bu güvenle yapması gerekmektedir. Ancak böyle bir Rektör seçiminden sonra ODTÜ, Rektörüne dört elle sarılabilir.

 

ODTÜ Rektörü bütün ODTÜ değerlerinin rektörü olmalıdır. Sadece bilime öncelik veren, kamucu ve halktan yana, Cumhuriyet ilkelerine bağlı, eşitlikçi ve ilerici bir Rektör, tarihi boyunca Türkiye’yi ileriye taşıyan ve eğitimin çıtasını yükselten bu kurumun geleceğinde söz sahibi olabilir. İçinde yaşadığımız çürümüşlük düzeninde, bu değerleri ve ODTÜ’nün övünülen tarihini arkasına alan bir Rektör yeniden bir kuruluş heyecanıyla okulumuza değer katabilir.

 

Rektör seçimine ilişkin tüm çalışmalarımızın yukarıda belirttiğimiz görüşler doğrultusunda yürütülmesini uygun buluyoruz.

 

Saygılarımızla,

 

ODTÜMİST

Yönetim Kurulu

 

 

 

Koronavirüsle mücadele kapsamında toplu etkinliklerin yapılmasına izin verilmemesi nedeniyle derneğimiz 13 Mart 2020 tarihinde salonlarını kapatma kararı aldı ve etkinliklerine ara verdi. Ancak, sanal ortam üzerinden online olarak etkinliklerimize devam ettik. Bu nedenle etkinliklerimizi bu süreçte 2 kategori olarak sınıflandırdık:

 

(1) Fiziki olarak gerçekleşen etkinliklerimiz:

 

Psikolojik Film Söyleşisi “Marriage Story”

Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler Komitesi tarafından düzenlenen ve ayda bir kez gerçekleştirilen Psikolojik Film Söyleşileri serisinin Ocak ayındaki filmi “Marriage Story” olarak seçildi. 25 Ocak 2020 tarihinde yapılan söyleşide, Uzman Psikolog Aylin Gündoğdu ile filmin psikolojik boyutları üzerinde konuşuldu.

 

Afet Farkındalık Eğitimi yapıldı

Derneğimizin en yeni komitesi olan Şehir Komitesi’nin etkinlikleri çerçevesinde “Afet Farkındalık Eğitimi”ni 4 Şubat 2020 Salı akşamı derneğimizde gerçekleştirdik. Marmara Arama Kurtarma Derneği (MARSAR) Başkanı Ahmet Demiroğlu tarafından verilen eğitimde olası afetlerde, özellikle son dönemlerde gündemimizde olan depremde neler yapılması gerektiğini, ne tür hazırlıklar yapılabileceğini, afet öncesi, anı ve sonrasında yapılacakları konuştuk.

 

ODTÜMİST Çok Sesli Akapella Korosu kuruldu

ODTÜMİST bünyesinde yepyeni bir çalışma başladı: “Çok sesli Akapella Korosu”.

Şef Berktay Akyıldız’ın yönetiminde kurulan koroya katılmak isteyenlerle 6 Şubat Perşembe akşamı ilk tanışma toplantısı yapıldı. Koro çalışmalarının hatları belirlendi, günü kesinleştirildi. Her Perşembe yapılmasına karar verilen çalışmaların ilki 13 Şubat akşamı yapıldı. 20 Şubat tarihinden itibaren de koro çalışmalarının dernek büyük salonda devam etmesi planlandı.

 

Mentorluk Programları Gelişim Değerlendirme Toplantılarını yaptık

8 Şubat Pazar günü İstanbul’da Dernek'te Kariyer Mentorlarımıza; aynı gün Ankara’da kampüste Kariyer ve Akran Mentilerimiz ve Akran Mentorlarımıza, 16 Şubat günü ise Anadolu Yakası'nda ortak belirlenen bir mekanda, İş ve İstanbul mentor ve mentilerine yönelik 1. Gelişim Değerlendirme Toplantılarımızı gerçekleştirdik.

 

Yaklaşık 3 aydır iletişim içinde olan mentor ve mentilerimizin geri bildirimlerini dinledik ve toplantı öncesi cevaplandırdıkları anket sonuçlarını yorumladık.
Birbirlerinin deneyimlerini dinleyip görüş alışverişinde bulunan mentor ve mentilerimiz ile 1 Mart Ankara mezun-bursiyer buluşmasında görüşmek üzere sözleşerek toplantıyı sonlandırdık.

 

27-28-29-30 Nisan tarihlerinde ise 2. Gelişim Değerlendirme Toplantılarımızı çevrimiçi olarak gerçekleştirdik. Mayıs ayı sonunda, 5 yıldır Mentorluk Programları'na mentor, menti veya koordinatör olarak katılmış tüm ODTÜlülere bir Genel Değerlendirme Formu ileterek, programların gelişimi için yorum ve önerilerini topladık. Bu yıl 10 üyesi olan Mentorluk Programları Çalışma Grubumuza, 2020-2021 döneminde 27 ODTÜlünün katılmak istemesi sevindirici oldu. Programlarımız, yeni dönemde gelişerek sürecek.

 

Assos’da Felsefe Sempozyumuna katıldık

Bu sene 20. kez düzenlenen Assos’da Felsefe Sempozyumuna katıldık. “Antik Çağda Anadolu’da Felsefe ve Bilim” konulu sempozyuma katılmak için geceden yola çıktık ve 7 Şubat Cuma sabahı, Assos Antik Limana vardık. 2 gün boyunca çeşitli konukların ilginç söyleşilerini takip ettik; Cumartesi gecesi, sempozyumun organizatörü olan Örsan Öymen’in DJ’liğini yaptığı gecede geç saatlere kadar eğlendik. Pazar sabahı yeniden yola çıkan grubumuz, keyifli ve felsefe söyleşili bir yolculuk sonunda İstanbul’a vardı.

 

Şarap Semineri yapıldı

Üzümün bağdan kadehe kadar olan yolculuğunu şarap tadımcısı Umut Öner’in sunumu ile takip ettik. Şarap üretim basamakları, şarap nasıl tadılır, şarap yemek uyumu, şarap seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar ve soru & cevap şeklinde gelişen eğitimle şarap dünyasına giriş yaptık.

 

Pasta “Lasagna & Taglietelle” Atölyesi yapıldı

15 Şubat 2020 Cumartesi günü derneğimizde Burs Çalışma Grubu yararına Pasta Atölyesini gerçekleştirdik. Cem ve Nursen Tüzün'le beraber katılımcılar nasıl lazanya yapılacağını ve püf noktalarını öğrenip, hünerlerini sergilediler. Atölye çalışmasının sonunda da hep birlikte kendi yaptıkları yemekleri yediler.

 

Bizans’tan günümüze tarihi yarımada turu yapıldı

Tarihi yarımadanın Sultanahmet kısmındaki Bizans eserlerini gezdik. Sanat tarihçisi ve rehber Lalehan Utkan eşliğinde 16 Şubat 2020 Pazar günü yapılan gezide Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Hipodrom ve yine Hipodrom’un basamakları üzerine yapılan İbrahim Paşa Sarayını ziyaret ettik.

 

Şubat ayı aylık buluşma Şimdi Cafe’de yapıldı

Katılımcıların keyifle zaman geçirdiği Asmalı mescit Şimdi Cafe, 20 Şubat 2020 tarihinde 3. kez aylık buluşmaya ev sahipliği yaptı. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen gelen misafirler DJ’in seçtiği, 80-90’lardan başlayıp günümüze kadar gelen şarkılar eşliğinde keyifli sohbetler yaptılar. Bir ara müzikle coşanlar kendilerini piste attılar. İlk defa aylık buluşmaya gelen yeni mezun ve yeni üyeler de eski üyelerle tanışma fırsatını buldular.

 

Kartepe-Cam teras-Ormanya gezisi yapıldı

İstanbul’daki kayakçıların ve kar sevenlerin, yakın olması nedeniyle tercih ettiği Kartepe'ye gezimiz 23 Şubat 2020 Pazar günü yapıldı.

Serpme kahvaltıyla başlayan turumuzda önce Kartepe’ye çıktık. 'Kar bize gelmezse biz kara gideriz' dedik ve kayak merkezinde verilen serbest zamanda karla oynamaya ve seyretmeye doyduk. Bazı katılımcılar yürüyüş yaparken, bazılarımız telesiyejle tepeye çıkarak oradan manzaranın keyfini çıkardılar.

Ardından yemeğe gitmeden önce bölgedeki ilk Cam Teras’ı ziyaret ettik. Devamında aldığımız öğle yemeğinden sonra ise iki yıl önce hayata geçirilen yaşam alanı Ormanya’yı gezdik. Güneşli bir havada gezdiğimiz Ormanya’da kafessiz hayvanat bahçesi, Hobbit evleri en çok ilgi gören bölümler oldu. Ormanya gezimizi de tamamladıktan sonra İstanbul’a doğru yola çıktık.

 

ODTÜMİST Mezun-Bursiyer / Mentor-Menti Buluşması

1 Mart 2020 ODTÜMİST Mezun-Bursiyer / Mentor-Menti Buluşma Kahvaltısı ve Toplumsal Cinsiyet Atölyesi’nde, “Evlerimizde, okullarımızda, sokaklarımızda, maçların oynandığı stadyumlarımızda, iş yerlerimizde, mahkeme salonlarımızda, yasalarımızda, her türlü sosyal ortamda, en önemlisi, zihinlerimizde... ne yaparsak, 'adam olmak' yerine 'insan olmak' üzerinden iletişim kuran bir toplum olabiliriz?” üzerinde birlikte düşündük. Kariyer Mentorluğu Dönem Koordinatörümüz Hüray Böke, “İşte Değişitlik” oyunuyla atölyemize liderlik etti.

5 Nisan 2020 ODTÜMİST Mezun-Bursiyer / Mentor-Menti Buluşma Kahvaltısı ve “İş Yasası’nda Çalışan Hakları ve Sorumlulukları Atölyesi”nde mezunlarımız, bursiyerlerimizle, kendi kariyerlerinde yaşadıkları “İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku” ile bağlantılı deneyimlerini paylaşmasını planlıyorduk. Salgın nedeniyle bu etkinliği gerçekleştiremedik, ama ODTÜMİST Avukatı Mustafa Atalay  (ESE '83), "İş Hukuku'nda Güncel Gelişmeler ve Uzaktan Çalışma" başlıklı bir @odtülüyalnızdeğilsin söyleşisini, çevrimiçi ortamda gerçekleştirdi. Ayrıca, aynı söyleşi dizisinin parçası olarak, İş ve İstanbul Mentorluk Programı'nda menti olan Nilsu Uyar (STAT'19), programda mentoru olan Ezgi Öztürk (SOC'10) "Yeni Mezun ODTÜlülere, İş Görüşmelerine Hazırlık Önerileri" söyleşisinde moderatör olarak eşlik etti.

 

Dernek merkezimizi boşalttık

Korona virüs pandemisinden dolayı, toplu halde yapılan tüm dernek etkinliklerinin iptal edilmesi nedeniyle Derneğimiz önce 1 Nisan tarihine kadar kapatılmış, daha sonra bu süre 1 Haziran olarak güncellenmiştir. Bu süreç içerisinde derneğin ayakta kalabilmesi için bazı önlemler alınmıştır. Bu önlemlerin başında da kira giderleri gelmektedir. Mal sahibi ile yapılan görüşmelerde bir orta yol bulunamadığı için dernek merkezinin boşaltılmasına karar verilmiştir. 2 Nisan tarihinde de dernek demirbaşları Ulus’taki ODTÜ Park içine taşınarak muhafazaya alınmıştır. Dernek Merkezimiz derneğimizin idari faaliyetlerini sürdürebilmek için, Cumhuriyet Apt. Kat:2 D:5’de kiralanan bir odaya nakledilmiştir. Yönetim Kurulu, dernek faaliyetlerinin sürdürüleceği yer konusuna, dernek faaliyetlerinin tekrar başlama durumu gerçekleştiğinde o zamanki şartları değerlendirerek karar verilmesi konusunda mutabık kalmıştır.

 

(2) Dijital ortamda gerçekleşen etkinliklerimiz:

 

Dijital E-Buluşma

Etkinliklerimizin dijital ortama taşınmasıyla birlikte, her ay düzenli olarak yaptığımız aylık buluşmaları da online olarak gerçekleştirmeye başladık. İlkini 24 Nisan Cuma akşamı yaptığımız etkinlik oldukça ilgi gördü. İlk defa aramızda olan mezunlarımız da vardı. Buluşmada herkes pandemi döneminde neler yaptığını anlattı. Ayrıca bu buluşmada ortaya çıkan “derneği daha iyi hale getirebilmek için neler yapabiliriz üzerine fikirler düşünelim” teklifi üzerine, 9 Mayıs Cumartesi akşamı yapılan ikinci buluşmada bu fikirler üzerine konuşuldu.

 

Enerji Komisyonu söyleşileri

27 Nisan 2020 Pazartesi akşamı gerçekleşen söyleşide, geçmiş dönem Enerji Komisyonu başkanlarından Sacid Aker “Hampetrol fiyatı nasıl EKSİ olur” üzerine ilginç bilgiler aktardı. Bu söyleşinin özetini, dergimizin bu sayısında bulabilirsiniz.

Ayrıca yine 4 Mayıs’ta Emre İdemen’le Pil Teknolojileri Kullanım Alanları ve Hayatımızdaki Yeri konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.

 

Evde Kal Rehberi hazırlandı

Sosyal Komitenin hazırladığı ve evde kaldığımız bu günlerde iyi vakit geçirmek için pek çok konudaki içeriğin bir araya getirildiği Evde Kal Rehberi çıktı. Üyelerimizden büyük ilgi gören rehberin güncellenerek Mayıs ayında yeniden yayınlanması için çalışmalar devam ediyor.

 

 
Psikososyal destek buluşmaları

Uzman Psikolog Aylin Gündoğdu ile, her hafta Çarşamba günleri, korona günlerinde ruh halleri üzerinde konuşmak ve paylaşımlarda bulunmak üzere, tedavi amacı gütmeyen, destek amaçlı grup oturumları yapılmaya başlandı.

 

 

İstanbul Hikayeleri

Toplu olarak etkinlik yapamadığımız bu günlerde, biraz olsun İstanbul gezilerini yaşamak ve İstanbul’un semtlerini ve hikayelerini dinlemek üzere sanat tarihçisi ve rehber Lalehan Utkan ile instagram üzerinden canlı yayınlar yaptık. İstanbul’u tarihi yarımada, Boğaz’ın Avrupa yakası ve Anadolu yakası olarak üç ana kısma ayırarak yapılan yayında Lalehan Utkan bizlere buralardaki semtlerin tarihleriyle ilgili bilgi verdi, hikayelerini anlattı.

 

Sosyal Komite çalışmaları

Derneğimizin gezi, kokteyl, eğitim gibi etkinliklerini düzenleyen Sosyal Komite, bu dönemde Online Go Kursu, balkon bahçeciliği, Evde Kal rehberi, E-Buluşmalar, Psikososyal destek buluşmaları gibi etkinlikleri planladılar. Önümüzdeki günler için de yeni etkinlikler için çalışmalarına devam etmekteler.

 
Buket Uzuner ile söyleşi

Buket Uzuner ile 12 Mayıs 2020 Salı akşamı "Korona tehlikesi iklim krizini unutturdu mu? İklim kurgu ve edebiyat” konulu instagram üzerinden bir canlı yayın gerçekleştirdik.

 

Felsefi film incelemeleri ve Felsefe okumaları

Felsefe Kulübü, evlerde kaldığımız günlerde çalışmalarını dijital ortama aktardılar ve her hafta Salı günleri Felsefi film incelemelerine, her Cumartesi akşamı da felsefe okumalarına online olarak devam ettiler.

 

Edebiyat söyleşileri

Edebiyat Kulübü dijital ortamda, yine her Çarşamba toplanarak söyleşilerine ara vermeden devam ettiler.

 

 

 
#odtülüyalnızdeğilsin söyleşileri
Derneğimizin en yeni çalışma gruplarından olan #odtülüyalnızdeğilsin çalışma grubu, pandemi dönemde mezunlarımızın desteğe ihtiyaç duydukları ve dayanışma sağlayabilecekleri konuları belirlemek üzere bir anket çalışması yaptılar. Bu anketin sonuçlarını dergimizde bulabilirsiniz. Elde ettikleri verilerden hareketle üyelerimize destek olmak üzere bir söyleşi dizisi hazırladılar. Birbirinden farklı konularda, birbirinden değerli konukları davet ederek çok keyifli ve yararlı söyleşiler düzenlediler.