Sunuş

Değerli Üyelerimiz...

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Burstan Haberler

ODTÜ Uzaktan Eğitim Süreci Araştırması

Söyleşi

Eski Rektörlerimizden Süha Sevük ile Söyleşi

Nezih Yaşar (IE’82)

ODTÜ'den Haberler

Çevrimiçi Buluşma & Covid-19 Aşı Çalışmaları

Söyleşi

Derneğimiz kurucularından Altan Lostar ile Söyleşi

Oya Tığlı (SOC’83), Uğur Ayken (ME’76)

Burstan Haberler

Her destek, kocaman bir gülümseme demek

#odtülüyalnızdeğilsin

Olağanüstü günlerde dayanışma

Güncel

Korona Dersleri: Ya hep beraber ya hiç birimiz!

Dr. A. Adnan Akçay (SOC'80)

Güncel

Covid-19: Ne Yapmalı?

Prof. Dr. Erol Taymaz (ME'82, ECON'85 MS)

Güncel

Geçmişten Geleceğe Küresel Kriz ve COVID-19

Mertkan Akay (ME'78)

Enerji

Ham petrol fiyatı “eksi” olur mu?

Sacid Aker (ChE'80)

Anma

Anılar Belleğimizin Bekçileridir

Bir Tayfur Cinemre kitabı

Arkeoloji

Kültepe Tabletleri Işığında...

Onur Doğan (CE'06)

Mentorluk

Beşinci yılında ODTÜMİST Mentorluk Programları

Felsefe

Korona günlerinde felsefe

Fotoğraf Çalışma Grubu

Karantinayı fotoğraflamak…

Edebiyat

Roman Serüvenim

Sevim Reşat

Edebiyat

Sergey Dovlatov

Hakan Sapmaz (ADM'85)

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

Burstan Haberler

Her destek, kocaman bir gülümseme demek


Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi krizinin etkisiyle hepimiz birden bire evlerimize kapandık. ODTÜ’de uzaktan eğitime geçildi, çoğu öğrenci memleketine döndü. Köprü kütüphane projemizi gerçekleştiremedik. Bursiyerlerimizle planladığımız söyleşili kahvaltı toplantılarımızı yapamadık.

 

ODTÜMİSTburs* (Burs Çalışma Grubu) olarak, şartlarımız değişmiş olsa da emeğimizi duvarların ötesine taşıyıp sesimizi duyurmaya ve öğrencilerimizi desteksiz bırakmamak için çalışmaya devam ediyoruz. Bunun için her zamankinden daha çok nedenimiz var.

 

Öğrencilerimizle (bursiyerlerimizle ve Köprü gönüllülerimizle) salgının hayatımızı etkilenmeye başladığı ilk günlerden bu yana iletişim içindeyiz. Mentorlerimiz, dernek çalışanlarımız ve ODTÜMİSTburs üyeleri öğrencilerle konuşuyor, yazışıyor. Daha ilk günlerde salgından etkilenen öğrencilerimizi tespit etmek için harekete geçtik. Kimi bursiyerimizin memleketine gidecek yol parası çıkışmadı, kimine internet ve bilgisayar gerekti, kiminin ise daha da temel yaşamsal ihtiyaçları doğdu. Bursiyerlerimizin ihtiyaçları arttı ve değişti. Çünkü tek geçim kaynakları bizim bursumuz değildi, çalışıyor, ders veriyor veya çekirdek ya da geniş ailelerinden destek alabiliyorlardı. Salgınla birlikte bu tablo aniden değişti. Yurtta çalışma odaları, okulda kütüphanede çalışma imkânları, ücretsiz internet erişimleri varken evlerde durum farklıydı. Bazı ailelerde işini kaybedenler, hastalananlar oldu. Bazılarının evlerinde internet erişimi yoktu, abone olmak zorunda kaldılar, ailelerin mutfak masrafı eve gelen çocuklarıyla birlikte arttı. Yaptığımız anket çalışması ile bu etkiyi somutlaştırmaya çalıştık. Anket sonuçlarımızı da Baraka’nın bu sayısında okuyabilirsiniz.

 

ODTÜMİSTburs olarak bu dönemde burs ödemelerimizi aksatmadan yapmaya devam ederek ve elimizden geldiğince ek ihtiyaçları karşılayarak öğrencilerimize dayanışma ruhunu hissettirmeye devam ettik.

 

Ekonomik göstergelerin olumsuz seyrettiği bu son yıllarda şartların burs fonumuzu olumsuz etkilememesi için hâlihazırda yoğun çaba içerisindeydik. Bizi yakından takip edenler hatırlayacaktır; 2019-2020 dönemi için 600 civarında tutmak istediğimiz bursiyer sayımızı 500 civarına indirmek zorunda kalmıştık. Bunun en önemli sebebi burslarımızı artan enflasyona göre artırdığımız halde burs fonumuza yeni katılımların beklediğimiz düzeyde olmaması, dolayısıyla bu dönem için aylık düzenli bağışlarımızın aylık burs ödemelerinin altında kalacağını öngörmemiz idi. Güncel finansal tablolarımızı buradan inceleyebilirsiniz.

 

Yaptığımız projeksiyon çalışmaları bize gösteriyor ki artan ihtiyaçlara rağmen burs fonumuzu daha güçlü kılamadığımız sürece bursiyer sayımız küçülmek zorunda kalacak. Bu tablo BÇG üyeleri olarak bizlerin hiç arzu etmediği bir tablo. Bu nedenle teknolojinin sağladığı imkânları kullanarak toplantılar yapıyor, fikirler geliştiriyor, üretiyor ve daha çok insana ulaşmaya çalışıyoruz.

 

 

Burs fonumuz için çok önemli bir gelir kaynağı olan İstanbul Maratonu kampanyamızı gerçekleştirememe ihtimalimizin olması bizi daha da zorluyor. Pandemi etkisiyle daha da çoğalacak olan ekonomik sıkıntıların mezunlarımızı, yani burs fonumuzu, özellikle de düzenli bağışlarımızı zayıflatacağını öngörebiliyoruz. Yine de büyük ve güçlü ODTÜ ailesinin desteği ile bu zorlukları el birliği ile yenebileceğimize, tekrar 600 öğrenci seviyesine çıkabileceğimize ve burs miktarımızı öğrencilerimizin geçim kaygısı yaşamadan derslerine odaklanabilecekleri bir seviyede tutabileceğimize inanıyoruz.

 

Bu sebeple yeni fon yaratma fikirleri üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Toplantılarımızı sıklaştırdık; gönüllülerimizin sayısı artıyor ve bu umut verici heyecanla bursiyerlerimizin hep yanında olacağımızı biliyoruz. Bu dönemde sizlerin de bağışlarınız ve yaratıcı fikirleriniz ile yanımızda olacağınızı biliyoruz.

 

Bağışlarıyla burs fonunu ayakta tutan ve bizlere destek olan tüm mezunlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Her bir destek bizim bir toplantımızda birbirimizle paylaştığımız kocaman bir gülümsemeye dönüşüyor.

 

Burs fonunun tanıtımı için hazırladığımız videoyu izlemek ve paylaşmak için burayı tıklayın. 

 

----

*ODTUMİSTburs, 1997 yılından bugüne İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği bünyesinde ODTÜ öğrencilerine eğitimlerine destek olmak amacıyla burs desteği sağlama çalışmalarını yürüten gönüllü mezunlarımızın oluşturduğu Burs (Havuzu) Çalışma Grubu’nun sosyal medyada tanınırlığını artırmak amaçlı kullanmaya başladığı isimdir.