Sunuş

Dijital Baraka ile Merhaba

Uğur AYKEN (ME '76) Yayın Kurulu Üyesi

ODTÜ'den Haberler

ODTÜ Teknokent Bilişim İnovasyon Merkezi Açılışı

OHAL Koşulları Altında Gerçekleştirildi

Ekonomi

2019’a Girerken Krizin Seyri

Mustafa SÖNMEZ (BA ’78)

Maraton

40. İstanbul Maratonu

Maraton Çalışma Grubu

Maraton

40. İstanbul Maratonu

Maratonculardan Mesajlar

Maraton

40. İstanbul Maratonu

Maraton Kardeşlerimizden Mesajlar

Güncel

Akademisyen Yargılamaları

Haldun Gülalp (Econ '72) Savunması

Siyaset

68'den bu yana

Yaşar Morpınar (ChE '78)

Siyaset

’68 den ’78 e ODTÜ 

Tayfur Cinemre (ME ’78)

Kent

Sayfiye Adaları ve Faytonlar

Halim Bulutoğlu (Math '79)

Gezi

Şu anda ve St. Petersburg’da!

Esin Saraçoğlu (Soc '07)

Fotoğraf Çalışma Grubu

Ayın Fotoğrafı Yarışması-Kasım

Derleyen:Alper BAYSAL

Edebiyat

Sahra 1911

Ayşe ÖVÜR

Edebiyat

Av - Yön Bulucu

Yurdagül Şahin (CHE '88)

Burstan Haberler

Yeni Bursiyer Görüşmeleri

Mentorluk Tanışma Kahvaltısı

Burstan Haberler

Unutulmaz İnşaat Hocalarına Bir Vefa Örneği

Zekai Akbay Burs Fonu

Burstan Haberler

KÖPRÜden Haberler

Projeler-Koordinatörler

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

Burs Havuzu Çalışma Grubu

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Burstan Haberler

Yeni Bursiyer Görüşmeleri

Mentorluk Tanışma Kahvaltısı

ODTÜMİST 2018-2019 akademik yılında da 606 öğrenciye burs vermeye devam ediyor.
Son aylarda burs fonumuzun maddi büyüklüğünün ülkemizin içinde bulunduğu olumsuzluklardan etkilenmeye başlamış olduğunu gözlemlesek de İstanbul Maratonu ve yurt dışından gelen bağışlarınızın desteği ile bu zorlu yılı başarıyla kapatmayı başardık. 31/12/2017 tarihinde 921 olan düzenli bağışçı sayımız Aralık 2018 itibariyle 903’e düştü. Yılın ikinci yarısında finansal durumumuzu bu şartlara göre tekrar değerlendirdik. ODTÜ bileşenlerine olan inancımızla burs vereceğimiz öğrenci sayısını azaltmadan çalışmalarımıza devam edebileceğimize karar verdik. Haklı da çıktık: Özellikle maraton kampanyamızda toplanan bağışlar yüzümüzü güldürdü. Yurtdışından desteklerini esirgemeyen mezunlarımız da yanımızdaydı. Tüm destekçilerimize teşekkür ediyoruz. 
Maraton kampanyası başarı öyküsünü ve bizimle koşan öğrencilerimizin duygulandıran izlenimlerini dergimizin Maraton başlığı altında okuyabilirsiniz. 
2018 yılında bursiyerlerimize 2 milyon TL’nin üzerinde burs ödedik. Finansal tabloları web sitemizde inceleyebilirsiniz (https://odtumist.org/bursi-bilgilendirme/).
2017-2018 öğrenim yılında 80 öğrencimiz mezun oldu. Kendilerini tebrik ediyoruz!
Not ve diğer nedenlerle (yatay geçiş vb.) ayrılan öğrencilerimizden sonra yeni akademik yıl öncesi bursiyer listemizde 499 öğrenci kaldı. Burs almaya devam edecek öğrencilerin 157’sinin onur öğrencisi olması bizi ayrıca gururlandırdı. Özel sorunları nedeniyle derslerinde başarısız olan ve bunu raporlarıyla kanıtlayan öğrencilerimizle ayrıca özel olarak ilgilendik.
Yeni akademik yılda burs verdiğimiz öğrenci sayısını 600’e tamamlamak üzere 24 Kasım 2018’de ODTÜ Kültür Kongre Merkezinde yaptığımız görüşmeleri 606 bursiyer ile bitirdik. Tüm mezunlarımıza açık olan görüşmelere bu sene üyelerimiz, gönüllü mezunlarımızın yanı sıra mezun bursiyerlerimizin de görüşmeci olarak katılması bizi sevindiren olaylardandı.
Yürütmekte olduğumuz burs çalışmalarında maddi katkı ötesine geçmek daima en önemli hedefimizdi. Mentorluk ve maraton kardeşliği ile bursiyerlerimizin kariyerlerine ve sosyal gelişimlerine yönelik desteklerimizi sürdürürken; düzenlediğimiz söyleşili kahvaltı toplantıları ve projeler birlikte vakit geçirme ve genç ODTÜ’lüleri daha yakından tanıyacak saatler yaratmamıza yardımcı oldu. 
Bu çerçevede bu seneki ilk etkinliğimiz, 24 Kasım tarihinde yeni bursiyer görüşmelerimizden sonra yine Kültür Kongre Merkezi’nde eski yeni tüm bursiyerlerimizle gerçekleştirdiğimiz tanışma kokteyli ve 25 Kasım’da bu dönemin mentor ve mentilerinin tanışma kahvaltısı idi.

 

Aynur Usta (ECON 2016) (Mentor, Koşucu, Bağışçı)
BHCG, 24 Kasım 2018 Cumartesi sabah 10’dan akşam 17 ye kadar Kültür Kongre Merkezinde devam eden bursiyer mülakatlarıyla birlikte 107 yeni öğrenciyle bursiyer sayısını 606 ya yükseltmiş bulunmakta. Ben ise böyle kutsal bir amaç uğruna toplanmış güzel insanların arasında ilk defa bu yıl bulunma fırsatını yakaladım. İki kıtayı birbirine bağlayan 40. Vodafone İstanbul Maratonuyla başlayan bu serüvende ilk defa bursiyerlerimiz ve ODTÜ için gururla koşarak tarifsiz keyif ve mutluluk duygusunu yaşadım. Yapılan organizasyon ve amaçlar o kadar içten ki insan, bu ailenin parçası olmaktan da böyle bir amaca elinden geldiğince destek olmaktan da haz duymakta. Çünkü yıllar önce aynı yollardan geçmiş ODTÜ’ lülerin şu an geçmekte olanlara ellerini uzatışlarını, paylaştıkça çoğalan mutlulukları görmek hem hayran bırakmakta hem de insanı daha fazla motive etmekte. Daha önce neden destek olmamışız sorusunu sordurmakta.
24 Kasım günü, yıllar önce oturduğumuz o koltukta yepyeni yüzleri, ışıl ışıl parlayan zihinleri görüp onların başarılarına katkıda bulunacak olma ya da onlara düşüncelerimizle belki tecrübelerimizle yön verecek olma fikri heyecanlandırdı. Öğrencilere destek olmak, kariyerlerine mentor- menti ilişkisi içerisinde katkıda bulunabilmek, kendilerini geliştirmelerine bir nebze de olsa dokunabilmek… Herkesin bu tecrübeyi , bu huzuru yaşaması, bu sorumluluğu duyması gerekir diye düşünüyorum. Bir yerlerde hayatlarına dokunuşumuza ihtiyacı olan arkadaşlarımız olduğunu ben BHCG ile keşfettim ama bu farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmak gerekiyor. Daha fazla kişiye daha fazla emek ve destekle dokunmak gerekiyor.
Kültür Kongre Kongre Merkezi'nde aynı gün içerisinde yapılan kokteylde hem daha önce tanışmadığım üyeler hem de bursiyerlerle tanışıp keyifle sohbet ettik. Aynı karede 40 yıl önceki mezuniyetini kutlayan ve okula ilk defa bu yıl adımını atan öğrenciler vardı. Bu bağlılık, bu köklülük ODTÜ sevgisi gerçekten bir kez daha herkesi aynı noktada toplamıştı.
Bir yıl önce rastgele koşarken karşılaştığım toplulukta, özveri ve karşılıksız emekle karşılaştım. Tek önemli işi bir kişi için daha burs kazanabilmek olan, hergün  bunun için işlerinden ve hayatlarından feragat ederek, birbirlerine destek olarak nasıl hedefe ulaşabiliriz diye uğraşan insanlar gördüm. Evet, sonunda 29 haftalık süreçte, koyulan 210 öğrenci hedefine son derece uyumlu ve her konuda birbirlerine destek olarak çalışıp %98 başarıyla   ulaşılabildiğini ODTÜ Mezunları ve ODTÜ Dostları ile görmüş oldum gördüm. Her yıl büyüyen hedefler ve onun için uğraşan, gerçekten büyük emekler veren güzel insanlarla tanışma fırsatını yakaladım. ODTÜ ailesini yakından tanıdım, bu yapbozun bir parçası olmakla gurur duydum.
Kimbilir daha nice mezunumuz bu keyfi yaşayarak, nice bursiyere ulaşılıp gerek mentorluk gerekse onlara destek olunarak karşılıklı bu güzel duyguları fırsatı bulacak. Bu  farkındalığı artırmak bizlerin elinde. Bu şekilde hem destek olduğumuz hayatlar ışıldayacak, hem de birlikte bağlılığımız güçlenecek. Eminim ki seneye hem destekçi hem de öğrenci sayısında yeni bir rekor kırılacak, gurur veren tablo giderek büyüyecektir. İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği' ne bu güzel ODTÜ dayanışmasına, bu güzel aileye gerçekten sonsuz teşekkürler.. Bilgimiz ve ışığımız paylaştıkça çoğalacak, her yanı aydınlatacaktır.
Sevgilerimle..

 

MENTİLERİMİZDEN

 

Ediz Karaali (İnşaat Mühendisliği 2.Sınıf): Mentor-menti ilişkisini düşündüğüm zaman aklıma ilk gelen şey, sıradan bir çerçeve. Fakat bu çerçeve, uzun zincirin sadece bir halkası aslında. Diğer çerçevelerin de var olduğunu keşfetmek ve bunun sayesinde bakış açımın değişmesi benim bu programdaki en büyük kazancım oldu. Bakış açımın genişlemesiyle birlikte, yaptığımız birçok çalışma ve test kendimi yeniden sorgulamamı sağladı. Haftalık yaptığımız görüşmeler sonrasında kendimi hep bir soru yağmuru altında buldum. Bunların yanında gelecek aslında çok yakın, ve benim de geçmeye hazırlandığım yollardan çoktan geçmiş olan abi ve ablalarımla iletişim içinde olmak bana sağladığı bir diğer değerli katkıydı. Bu sürecin bilgilendirici olmasının yanı sıra oldukça keyifli olduğunu da vurgulamak isterim. Umarım benim gibi birçok ODTÜ’lü arkadaşım bu programdan yararlanabilir, ve bu güzel yolculuğun bir parçası olabilirler.

 

Zikrullah Bölükkaya (Gıda Mühendisliği 4.Sınıf): Bu programa katılma şansı elde ettiğimde 3. Sınıf öğrencisiydim. Mentorluk programını bir yıl öncesinde biliyordum, o zaman da katılmak istemiştim ancak menti eğitim programına gelemediğim için katılamamıştım.
Mentorluk programına baştan bir bakış atacak olursak: Mentor-menti eşleşmesi yapıldı. Mentorum (Bünyamin Özdalyan – Gıda Mühendisliği '87), hem gıda mühendisliğinde akademik alanda devam eden arkadaşlarının tecrübelerine hem de sektördeki kendi iş deneyimlerine sahip bir hocamızdı. Beş altı aylık mentorluk programı mentorum ile tanışmamla başladı. Süreç boyunca ilgi ve becerilerimin, kariyer seçimi, kısa ve uzun vadeli kariyer planlamaları ve fizibilitesi üzerinde durduk. Bunların sayesinde akademik bir kariyere uygun olduğumu fark ettim. Mentorumun okuldan bir arkadaşının da akademik kariyerini en iyi üniversitelerden biri olan MIT’de yapmış olması bu sürecin zorluk ve avantajlarına mentorluk programı boyunca daha derinden ışık tutmasını sağladı. Ayrıca, Gıda Mühendisliği AR-GE, üretim ve kalite kontrol gibi alanlara ayrılıyor. Bünyemin Bey mezun olduktan sonra bu alanların çoğunda uzun veya kısa süreli deneyimler elde etmiş. Bu deneyimler de benim alan ve kariyer seçimimde daha doğru adımlar atmamı sağladı. 
Özetle, programın detaylı içeriği ve programdaki mentorlerin ve çalışanların deneyimleri, üniversite sonrasındaki gelecek endişelerime daha temelden ve yapıcı bir şekilde yaklaşmamı sağladı.