Sunuş

ODTÜ’lünün gündemi ülke gündeminden farklı değildir.

Yener Aydın (EE'76)

ODTÜ'den Haberler

33. ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği

ODTÜ Şenliğine Sahip Çıktı!

ODTÜ'den Haberler

ODTÜ'den ve Mezunlardan Haberler

Yorum

Üniversite Sıralamaları ve ODTÜ

Dr. Serap Emil (EDS '00)

#odtülüyalnızdeğilsin

4 Mayıs Forum Daveti "ODTÜ'de Neler Oluyor?"

Çalışmalar-Raporlar-Hukuki Tavsiyeler

Bir ODTÜ'lü

Kadın Çalışmalarında bir Fizik Profesörü Prof. Dr. Yeşim Darıcı

Özay Yaşar (SOC'80) Zeynep Ağca (CHE'78)

Bilim

Bilim Adamının Sorumluluğu

Necdet Bulut

Kent

Kentine ve Kendine Sahip Çıkmak

Mustafa Sönmez (BA’78)

Siyaset

Sonunda Biraz Nefes. Seçimin Dönüm Noktası Neydi?

Murat Yetkin (ME '81)

Siyaset

Yerel Yönetimler ve Dayanışma Ekonomisi

Hayri Kozanoğlu (IE '80)

Ekonomi

Kriz Yönetimi Neden Çözüm Üret(e)miyor?

Dr. Ali Rıza Güngen (ADM '03) Türk Sosyal Bilimler Derneği

Kent

Kent ve Yaşam

Tavit Köletavitoğlu (CP '73)

Edebiyat

Kale Kapısından Geçmez

Orhan Tuncay (BA '74)

Edebiyat

Pelin Buzluk (ENVE '08) ile edebiyat serüveni üzerine

Söyleşi: Özgür Tekin (ENVE'10)

Edebiyat

Umberto Eco’nun ‘Prag Mezarlığı’ Üzerine

Mehmet Yakut (CHE '76)

Gezi

Kuzey Işıklarının Peşinden Svalbard Adası’na …

Füsun Coşkuner

Müzik

Jazzberry Tunes Koro Şefi Yiğit Deniz (ME '14)

Söyleşi: Ayşe Dinçaslan (Adm ’16)

Fotoğraf Çalışma Grubu

Sacid Aker (CHE '80)"40 Yıllık Fotoğraf Serüveni"

Söyleşi: Alper Baysal (ENV '93)

Felsefe

ODTÜMİST Felsefe Kulübü

2019 Etkinlikleri

Enerji

H. Serhan Süzer (EkoRE CEO)

Enerji Komisyonu

ODTÜMİST'den Haberler

Söyleşi-Gezi-Etkinlik

Burstan Haberler

"Bridge to Türkiye Fund"

ODTUMİST Burs Havuzuna Bağış Seçeneği Açıldı

Burstan Haberler

KÖPRÜ(M)'den Haberler

Esra Kayaalp (STAT '18)

Burstan Haberler

Bursiyer-Mezun Kahvaltısı (7 Nisan 2019)

Plaket Töreni-Konuşmalar

Burstan Haberler

Mentorluk? Yönderlik? Yönlendirme? Öğrenme ortaklığı?

Selda Mansur (FLE'89)

Burstan Haberler

Mezun- Bursiyer Kahvaltısı (10 Mart 2019)

Selda Mansur (FLE '89)

Burstan Haberler

Destekçilerimiz

#odtülüyalnızdeğilsin

4 Mayıs Forum Daveti "ODTÜ'de Neler Oluyor?"

Çalışmalar-Raporlar-Hukuki Tavsiyeler

 FORUM: "ODTÜ'de Neler Oluyor?" 

4 mayıs 2019, Cumartesi,16:00, ODTÜMİST Dernek Merkezi

Ülkemizdeki ve üniversitemizdeki son gelişmeler karşısında diğer ODTÜ bileşenleriyle mezunların dayanışması  önem kazanmıştır.

ODTÜ'den davet ettiğimiz Prof.Dr. Gülser İnci Gökmen ve Prof. Ali Gökmen'in de katılacağı, mezunlarımız ve diğer mezun dernekleriyle dayanışmamızdaki somut adımları tartışacağımız foruma tüm arkadaşlarımızı davet ediyoruz.

 

ODTÜMİST’te 15.01.2019 ve 12.02.2019 tarihlerinde “ODTÜ'lü Yalnız Değilsin” başlığıya yaptığımız ve ülkemizin içinde bulunduğu siyasal / ekonomik krize karşı İstanbullu ODTÜ’lülerin tavrını tartıştığımız Danışma Kurullarımız bütün katılımcılar ve derneğimiz için oldukça verimli geçti. Bundan sonraki çalışmalarımızı “ODTÜ'lü Yalnız Değilsin” başlığıyla ve işyeri temsilcilerimiz aracılığıyla sürdürmeye karar verdik. Toplantı katılımcılarını da işyeri temsilcileri e-posta gurubuyla birleştirdik. Artık derneğimizin kriz ve emek gündemiyle ilgili dayanışma ağı bu çalışma grubu üzerinden yürüyecek. Yapacağınız katkılara şimdiden teşekkür ederiz.
 

İkinci Danışma Kurulu Toplantısı

 

İstanbul Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulu Yedek Genel Sekreteri Avukat Pelin Pınar Kaya, “4857 Sayılı İş Kanunu ve Haklarımız” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. sunumun tamamı için tıklayınız

İşyerlerinde örgütlenmeyi vurgulayan Avukat Pelin Pınar Kaya, süregelen kriz döneminde gerçekleştirilen işçi direnişlerindeki hukuki kazanımların aslında öncelikli olarak işten çıkarılan işçilerin birlikte hareket etmesi ve devamında verilen hukuki destek neticesinde başarıyla sonuçlandığını belirterek, her koşulda kazanımı sağlayan esaslı unsurun işçilerin aynı safta durması ve işçi ve patronun buluşabileceği bir ortak paydanın olmayacağını bilmesinden geldiğini belirtti. Kriz döneminde patronların en çok şirket organizasyonunda değişiklik veya küçülmeye gidilmesi, ekonomik sebeplerle üretimin azaltılması ve maaş ödemelerinin gecikeceğini söylemesi, işyeri değişikliği, görev değişikliği, ücretsiz izin verilme gerekliliğinin olduğu gibi bahanelerle işçiyi bezdirmeye çalıştığına dikkat çekti. Mobbing sorununun da kanıtlanması konusunda bilgilere yer veren Kaya, bu durumlarla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Eğer daha önce o işyerinde bir örgütlenme olmadıysa, hızlıca işyeri örgütlenmesinin sağlanmasının kazanımların birinci kuralıdır.
  • İş akdi fesih süreçleri, işçilere imzalatılmaya çalışan hazır istifa dilekçeleri ve ibranameler, ikale sözleşmeleri ve zorunlu arabuluculuk süreçleri ile ilgili hukuki bilgi almadan hareket edilmemelidir.
  • Her işçi mutlaka özlük dosyası tutmalıdır, bu dosyalar işçilerin açacağı iş davalarında delil olarak kullanılabiler ve hukuki kazanım sağlanabilir.
  • Haksız işten çıkarılma durumlarında fesih tarihinden itibaren 1 ay içerisinde arabulucuya başvurulması gerekir ve anlaşma sağlanamaması halinde 2 hafta içinde işe iade davası açılması gereklidir,
  • Kıdem tazminatı alacağı durumunda zamanaşımı süresi 5 yıldır
  • Arabuluculuk aşamasında son oturum tutanağında her işçilik alacağının ayrı ayrı yazılması gerektiğini, dava aşamasına geçildiğinde bu hususun oldukça önemlidir.

 

Petrol İş Sendikası Araştırma Uzmanı Aşkın Süzük, kriz sürecinde sermayenin ve emekçilerin durumunu analiz ettiği bir sunum gerçekleştirdi.sunumun tamamı için tıklayınız

Bugün içinde bulunduğumuz krizin sadece bu zamanla ilgili bir sorun olmadığı, kapitalizmin piyasa ekonomisinin bu krizlerin ana sorumlusu olduğunu bizlere istatistiki verilerle anlattı. Türkiye özelinde ilettiği verilerle krizden önce, Türkiye ekonomisinin büyüdüğü yıllarda da bu büyümeden emekçilerin faydalanmadıklarını, emeğin milli gelirden aldığı payın o yıllarda da artmadığı, tersine rant ve faiz gelirleri karşısında düştüğü ifade edildi. Ekonomik büyüme yıllarında şirketlerin büyürken işsizliğin azalmadığı, toplumun ise bireysel borçlanmasının katlanarak arttığı grafiklerle gösterildi. Bütün bu koşulların daha o yıllarda bugün yaşanılan sıkıntılara gebe olduğunun altı çizildi. İçinde bulunduğumuz kriz koşullarında gündemde olan önlemlerin ise yine emekçilerin aleyhinde olacağı, krizden sorumlu olmayan emekçilerin bunun eknomik ve toplumsal yükünün çekmesi talep edildiği anlatıldı. Bu duruma karşı bir işçi dayanışma ağı olan “Patronların Ensesindeyiz” iletişim ağı bir örnek çalışma olarak anlatıldı.

 

 

Birinci Danışma Kurulu Toplantısı

 

Ülkenin içinde bulunduğu krizin çok yönlü anlaşılmasına vurgu yapıldığı ve yaşanan ekonomik problemlerin finans jargonunda kısıtlı kalmayarak politik, toplumsal, sosyolojik ve tarihsel yönlerinin de irdelendiği bir tartışma ortamı yarattık. ODTÜ’lüler krizle ilgili kendi tecrübelerini paylaştılar ve derneğimizin, ülkenin içinde bulunduğu bu ortamda üyelerinin dayanışmasını sağlamak için nasıl bir rol oynaması gerektiği üzerine fikirlerini sundular. Öncelikle İstanbullu ODTÜ mezunlarının birbirleriyle olan iletişiminin artması olmak üzere birçok farklı dayanışma yolları görüşüldü, derneğimizin bundan sonraki faaliyetleri açısından bu konunun önemli bir belirleyici olması gerektiği konusunda antat kalındı. Dernekte yapılabileceklerle ilgili aşağıdaki konular tartışmada öne çıktı:

 

1- Derneğimiz kriz ortamında üyelerinin iletişimi için bir haberleşme ağı işlevi görmelidir. Öncelikle birbirimizden haberdar olmanın dayanışmanın ilk ve en önemli adımı olması gerektiği konusunda antant kalındı.

2- ODTÜMİST’in kuracağı iletişim ağıyla ülkedeki iş koşullarındaki radikal değişiklikler, işçi haklarındaki kesintiler ve olası toplu işten çıkarmalara ilişkin duyarlılığının artması, üyelerini ve kamuoyunu bu konularda aydınlatması gerektiği vurgulandı.

3- Derneğimizin üyelerin çalışma ortamında yaşayacağı sorunlara karşı hukuki destek verebileceği görüşüldü.

4- ODTÜlüler’in birbirlerine bilgi ve tecrübelerini aktaracağı etkinlikler, eğitimler ve kurslar vasıtasıyla mesleki gelişimlerini artırabilecekleri görüşüldü. Bununla ilgili meslek odalarıyla da irtibata geçilebileceği iletildi.

5- ODTÜM Network ve Baraka Dergisi bu amaçlar için bir platform oluşturma konusunda öne çıktı.

6- Özellikle çocuklu mezunların en büyük kaygıları eğitim ve çocuk gelişimi üzerinde oluyor. Derneğimiz kriz gündeminde bu konuda da üyelerimizin dayanışması için gerekli adımları atmalıdır.